Svt.Ermogen.jpg


Дни памяти : 12 /25 мая, 17 февраля/1 марта
Дата рождения:1530 г.
Дата смерти:17 февраля 1612 г.
Дата хиротонии:13 мая 1589 г.
Святые мощи находятся в Московском Успенском Соборе
Русская Православная Церковь прославила Патриарха Ермогена в лике священномученика 12 мая 1913г. В 2013 г православные христиане отмечают 100-летие со дня канонизации. 
Сщмч. Ермогену молятся об укреплении веры, в тяжких жизненных обстоятельствах, об исцелении духовно-нравственных недугов, в тяжелых болезнях.




Акафист и молитва священномученику Ермогену



Кондак 1

Изрядный воеводо ратоборцев за веру Христову, теплый утешителю всех напаствуемых и обремененных скорбьми многими, непоколебимый столпе православныя веры, еяже ради положил еси душу твою за други своя, и нас свободил еси от козней и сетей вражиих. И ныне от Господа прославлен еси явлением чудес твоих, имиже собрал еси нас умиленною душею пети тебе: Радуйся, святителю Ермогене, добрый пастырю и великий заступниче Российския земли.

Икос 1

Ангела хранителя Российския земли яви тя милосердый Христос в древния дни мятежа и нестроения, да спасет ю от блуждания греховнаго. И ныне яви тя молитвенника тепла и чудотворца, яко знамение жизни нашея; да и ныне грядут по тебе вси блуждающии, яко овцы неимущия пастыря, и обретше тобою спасение, да поют тебе сице: 
Радуйся, Церкве нашея премудрое возглавление;
Радуйся, о чадех Церкве теплое промышление.
Радуйся, страны нашея церковное утверждение;
Радуйся, сынов царства православное озарение.
Радуйся, пастырем и пасомым доброе поучение;
Радуйся, царем нашим совете и утешение.
Радуйся, святителю Ермогене, добрый пастырю и великий заступниче Российския земли.

Кондак 2
Видя Русь, яко вдовицу, зельне плачущу о разорении дома своего, умилосердився, на рамена своя подъял еси скорби ея и даже до смерти понесл еси я. Сего ради вечно радуешися на небесех, поя Богу: Аллилуиа.

Икос 2
Разумом любве, наказующия и милующия, управлял еси, святителю, Казанскою паствою твоею, яко кораблем, в пучине зол потопляемым, и привел еси его к тихой пристани святыя православныя Церкве, темже благодарственно поем ти: 
Радуйся, ума Христова вместилище;
Радуйся, разума Церкве хранилище.
Радуйся, главо, светом истины всех озаряющая;
Радуйся, премудросте, немудрыя просвещающая.
Радуйся, благовестниче православныя правды;
Радуйся, обличителю человеческаго суемудрия и неправды.
Радуйся, святителю Ермогене, добрый пастырю и великий заступниче Российския земли.

Кондак 3

Силою веры и разума духовнаго укрепляя во граде Казани новокрещенную паству твою, всеоружием Божия благодати победил еси козни врагов православныя веры Христовы и поучал еси чад твоих непрестанно взывати Богу: Аллилуиа.

Икос 3
Имея благодать священства, добре носиму в благоухающем сосуде души твоея, сподобился еси, отче Ермогене, взяти от земли святую икону Пречистыя Богоматере, во граде Казани чудесно явленную, и прославити ю по достоянию. Темже и подвизаеши нас взывати тебе сице: 
Радуйся, чудотворныя иконы Казанския первое прославление;
Радуйся, чудес от сея иконы неложное извещение.
Радуйся, славы Богоматере умиленный песнотворче;
Радуйся, пред Нею о пастве твоей теплый молитвенниче.
Радуйся, Матерь Божию, яко Заступницу православного царства Российскаго, почитаяй;
Радуйся, о утверждении сего царства пред Пречистою слезы проливаяй.
Радуйся, святителю Ермогене, добрый пастырю и великий заступниче Российския земли.

Кондак 4

Бурею помышлений сумнительных и стремлений мятежных волнуема и в пучину инославнаго суемудрия погружаема, Русь утопаше. Узрев же тя, святителю Божий, яко «столпа непоколебима и адаманта тверда», возрадовася надеждею и, тобою укрепляема, поет Богу: Аллилуиа.

Икос 4
Слышав беззаконное умышление самозваннаго царя поругатися над верою православною, дерзновенно вещал еси ему, яко не подобает царю православному оженитися еретичкою, и тако обличил еси его неверие и нечестие. Сего ради и воздвиже на тя гонение и из престольнаго града тя, святителю, изверже. Мы же, почитающе сие твое правдолюбие, поем ти, сильному о Господе: 
Радуйся, крепкий поборниче противу самозваннаго повелителя;
Радуйся, дерзновенный заступниче за православную веру.
Радуйся, суемудраго инославия праведное обличение;
Радуйся, спасительнаго православия немолчное назидание.
Радуйся, правды ради изгнанный;
Радуйся, от Господа вечною славою на небесех венчанный.
Радуйся, святителю Ермогене, добрый пастырю и великий заступниче Российския земли.

Кондак 5

Боготечную зведу показа тя на небесех в сонме священномучеников Господь Вседержитель, зане и на земли был еси звезда светлая, осиявающая царя и царство светом православия и путеводствующая ко угождению единому Богу, во еже воспевати Ему непрестанно: Аллилуиа.


Икос 5

Видеша тя православнии людие, яко светило церковное, безоблачно сияющее в просвещение омраченных страстьми, призваша тя в царствующий град Москву, егда нечестивый самозваный повелитель низвержен бысть, да на свещнице первосвятительскаго служения освещавши путь жизни новому царю и всему Российскому царству. Сего ради и мы, до сего дне озаряемии светом твоим, неустанно взываем ти: 
Радуйся, почитаяй царя, яко Божие дарование;
Радуйся, мняй быти ему благочестиву и поборателю по вере православней.
Радуйся, новопоставленна царя Василия твердости учивый;
Радуйся, в радости и в горе другом ему бывый.
Радуйся, православнаго царя нашего пребывающее благословение;
Радуйся, во всех делех небесное ему поможение.
Радуйся, святителю Ермогене, добрый пастырю и великий заступниче Российския земли.

Кондак 6

Проповедник быв спасительнаго покаяния, егда разгореся новый мятеж на Руси, призвал еси во град Москву древняго и немощнаго старца первосвятителя Иова и купно с ним молился еси в храме Успения Богоматере о чадех твоих, «да отвратит Господь от них праведный гнев Свой, да подаст им мир и любовь, да устроит в царстве древнее единение, да благословит царя победами над враги», и тако да прославится в людех российских Имя Господне песнию: Аллилуиа.

Икос 6

Возсиявый во граде Москве светильник пресветлый был еси, святителю Ермогене, всем блуждающим во тьме греховней, в твоих «богомольных» посланиих путь спасения им показуя и дух уныния и малодушия от сердец их отгоняя. Сего ради и мы грешнии, в дни скорби и блуждания греховнаго, припадаем к тебе, святителю Божий, и слезно взываем: охраняй и ныне отечество наше от шатания умов и сердец, буди в жизни нам вождь добрый и благонадежный, да «не погибнет, по словеси твоему, Русь православная и Богом любимая» и да не престанет величати тя сице: 
Радуйся, от потопления бурями житейскими российския люди спасаяй;
Радуйся, унывающих и мятущихся укрепляяй и от заблуждений отвращаяй.
Радуйся, преступающих крестное целование со властию обличаяй;
Радуйся, за дом Пречистыя Богородицы и за Московское царство даже до смерти стояти научаяй.
Радуйся, зерцало совести нелицеприятныя;
Радуйся, добрый кормчий корабля Христова.
Радуйся, святителю Ермогене, добрый пастырю и великий заступниче Российския земли.

Кондак 7

Хотя быти пастырь добрый, емуже суть овцы своя, видев волка грядуща, не оставлял еси овцы и не бегал еси, но пред ними ходил еси во всеоружии силы и истины, поя Богу: Аллилуиа.

Икос 7

Новаго человека, по образу Создавшаго его, а не новаго царства инославнаго измышления, возжелел еси, святителю Ермогене. Сего ради ополчился еси на иноземное суемудрие и ратовал еси за царство древлеправославное, еже тщится во всех людех и во всем житии их вообразити Христа Бога. Поем и славим сие православное ратоборство твое и благодарственно вопием ти: 
Радуйся, волков хищных нещадное изгнание;
Радуйся, коварства их мудрое распознание.
Радуйся, всех стояти непоколебимо за православную веру Христову учивый;
Радуйся, иновернаго царя возсести на престол Российский не допустивый.
Радуйся, стада Христова церковное ограждение;
Радуйся, царства православнаго верное спасение.
Радуйся, святителю Ермогене, добрый пастырю и великий заступниче Российския земли.

Кондак 8

Странно есть маловерным и малодушным зрети, како святитель Ермоген, сей воистину «крепкий воин Христов», дерзновенно обличает измену вере Христовой и, егда устремися нань нечестивый изменник, имый нож в руце, токмо знамением крестным ограждает себе от нападения вражия, и тако побеждает его злобу и безумие, нас же воздвизает к пению: Аллилуиа.

Икос 8

Весь бе исполнен ревностию Илии пророка, святителю Ермогене, егда узрел еси запустение царства и поругание святых храмов Божиих, огнем сея ревности воспламенил еси и сердца верных чад твоих, мужественно стати за веру православную и изгнати из престольнаго града нечестивых ляхов, во спасение Российския земли, поющия ти ныне любовию: 
Радуйся, святою ревностию о спасении царства Российскаго пламеневый;
Радуйся, возжещи сию ревность и в чадех твоих восхотевый.
Радуйся, вся угрозы и прещения врагов твоих презревый;
Радуйся, изыти им из града Москвы повелевый.
Радуйся, российское воинство на освобождение царствующаго града от нечестивых врагов благословивый;
Радуйся, святыни его от поругания тем оградити желавый.
Радуйся, святителю Ермогене, добрый пастырю и великий заступниче Российския земли.

Кондак 9

Всякия труды подъял еси, святителю Божий, всякия лишения, обиды и болезни претерпел еси, спасения ради чад твоих; но и в терпении и в труде мнозем неустанно взывал еси Богу: Аллилуиа.

Икос 9

Витии мира сего безмолвствуют, в страсе и трепете видяще разорение царства Российскаго, громозвучный же глас святителя Ермогена, уже в заточении сущаго, не престает проповедати покаяние во отпущение грехов, ихже ради излился на Русь праведный гнев Божий, и молит пасомых «в чистоте души своя хранити и положити я за Пречистыя дом и за чудотворцев, и за веру». И мы веруем, яко слезами покаяния, по глаголу святителя, согрешившая Русь омыся, очистися и обновися, и ныне поет во славу своего по Бозе наставника: 
Радуйся, грешныя к покаянию призываяй;
Радуйся, властию от Бога грехи царства разрешаяй.
Радуйся, за грехи чад твоих и в заточении Бога моливый;
Радуйся, слезными теченьми землю темницы твоея оросивый.
Радуйся, рыданьми покаяния лице царства обновивый;
Радуйся, гнев Божий на милость к нам грешным преклонивый.
Радуйся, святителю Ермогене, добрый пастырю и великий заступниче Российския земли.

Кондак 10

Спасти хотя Русь от безначалия греховнаго, не к нечестивому западу, но к богобоязненному дому боляр Романовых обратил еси очи твои, святителю Ермогене, да будет он властию от Бога, во утверждение Христова закона, и да поют царие и людие единеми усты и единем сердцем Спасителю Богу: Аллилуиа.

Икос 10

Стопа неодолимая Церкве был еси, отче наш Ермогене, еюже царство наше оградися, в православии утвердися и от врагов спасеся, и ныне со благодарением взывает ти: 
Радуйся, злыя козни нечестиваго запада отвергнувый;
Радуйся, православие в земли нашей утвердивый.
Радуйся, святых преданий отеческих хранителю;
Радуйся, уставов Церкве Православныя ревнителю.
Радуйся, в доме боляр Романовых благочестивую отрасль древняго царственнаго рода узревый;
Радуйся, в нем Божиею милостию Царя всея Руси указавый.
Радуйся, святителю Ермогене, добрый пастырю и великий заступниче Российския земли.

Кондак 11

Пение исходное и рыдание надгробное творит православная Русь у гроба священномученика Ермогена, положившаго душу свою за други своя. Не плачите, православнии, не плачите, но паче дерзайте верою, праведник бо и по смерти жив будет во веки, поя Богу: Аллилуиа.

Икос 11

Светильник Христов, на верху горы стояй и всей Руси светяй был еси в житии твоем, святителю Ермогене. И се полагаешися под спудом могильным плотию, да возсияеши духом, яко солнце в царствии Отца Небеснаго, нас же да просветиши сице воспевати болезни и труды твоя: 
Радуйся, с престола патриаршаго беззаконно низверженный;
Радуйся, в темное подземелие, яко во гроб, вверженный.
Радуйся, травною пищею от врагов питанный;
Радуйся, глада мученьми даже до смерти изнуренный.
Радуйся, священномучениче, за православие царства пострадавый;
Радуйся, страстотерпче, в руце Господу дух свой предавый.
Радуйся, святителю Ермогене, добрый пастырю и великий заступниче Российския земли.

Кондак 12

Благодати Божией сокровище явися всечестная рака мощей твоих, святителю отче Ермогене, и источник приснотекущия силы, еюже беси изгоняются, недужнии исцеляются, хромии ходят, глухии слышат, слепии презирают, озлобленнии умиряются, скорбящии утешаются и вси ликуют о Господе и прославляют Бога, дивнаго во святых Своих, поюще Ему: Аллилуиа.

Икос 12

Поюще твое прославление, святителю Ермогене, сия песни приносим ти, чудотворче святый, яко благоухание христианския радости: зрим бо Божию силу, во святых мощех твоих пребывающую. И ныне озаряеши нас светоизлиянием твоея благодати, обвеселяя сердца наша пети ти со умилением: 
Радуйся, ты бо Сладчайшаго присно созерцаеши;
Радуйся, ты бо лицем к лицу Христа воспеваеши.
Радуйся, ты бо Божественною силою преображаешися от славы в славу;
Радуйся, ты бо, яко солнце новое, украшаеши Господню державу.
Радуйся, твоим бо сиянием и мы незримо просветляемся;
Радуйся, твоею бо силою и мы чудесно оживотворяемся.
Радуйся, святителю Ермогене, добрый пастырю и великий заступниче Российския земли.

Кондак 13

О преславный угодниче Божий, святителю отче наш Ермогене. Приими наше твоей славе сорадование, яко воздыхание души, жаждет бо неотъемлемый радости, и умоли венчавшаго тя славою Господа низпослати и нам от бед, скорбей и болезней, обдержащих ны, скорое избавление, даровати же благодать утешения и радования, да с веселием выну поем Богу: Аллилуиа.(Этот кондак читается трижды, затем 1-й икос и 1-й кондак)

Молитва сщмч. Ермогену

О великий угодниче Христов, святителю отче наш Ермогене! К тебе, молитвеннику теплому и предстателю пред Богом непостыдному, усердно притекаем, в нуждах и скорбех наших утешения и помощи просяще. В древнюю годину искушений, внегда обышедше обыдоша страну нашу нечестивии врази. Господь яви тя Церкви Своей столпа непоколебима и людем российским пастыря добра, душу свою за овцы положивша и лютыя волки далече отгнавша. Ныне убо призри и на ны, недостойная чада твоя, умиленною душею и сокрушенным сердцем тебе призывающая. Крепость бо наша в нас оскуде, и вражия ловления и сети обыдоша нас. Помози нам, заступниче наш! Утверди нас в вере святей: научи нас всегда творити заповеди Божия и вся предания церковная, от отец нам заповеданная. Пастырем нашим буди архипастырь, воином вождь духовный, болящим врач, печальным утешитель, гонимым заступник, юным наставник, всем же благосердый отец и за вся теплый молитвенник; яко да молитвами твоими ограждяеми, непрестанно воспоем и прославим всесвятое Имя Живоначальныя Троицы, Отца и Сына и Святаго Духа, во веки веков. Аминь.

Один из случаев действенной помощи патр. Ермогена


б этом случае рассказала мне моя тетя — Ирина Александровна Сулима-Самуйлло. Он произошел накануне открытия св. мощей патриарха Ермогена в начале нашего века. Моя прабабушка Варвара Михайловна Клейменова принадлежала к высшему купеческому сословию — отец ее был знаменосцем Семеновского полка, а муж, прадедушка Павел Михайлович, находился на государственной службе в Гвардейском национальном обществе, занимался поставками снаряжения в русскую армию. Семья жила в Петербурге, отличалась щедростью и гостеприимством, добротой к детям и прислуге.
Прабабушка не была глубоко верующим человеком, однако почитала св. праведного Иоанна Кронштадского, дважды ездила к нему за советом и получала от него наставления и помощь в области семейной и деловой жизни. В начале семейной жизни супруги часто конфликтовали. Молитва всероссийского праведника помогла разрешить жизненные проблемы (впоследствии их брак олицетворял собой идеал взаимоотношений мужа и жены) и, несомненно, содействовала продвижению по службе — ведь то был момент, когда прадедушка хотел уехать из Петербурга и открыть дело в своем родном городе Одоеве Тульской губернии. “На одном месте и камень мхом обрастает”, — сказал св. Иоанн Кронштадский прабабушке. Они послушались совета старца и впоследствии разбогатели, Павел Михайлович получил звание потомственного почетного гражданина Российской империи, а перед революцией был представлен к личному дворянству.

Жизнь у них наладилась, но Варвара Михайловна, уже будучи матерью троих детей, серьезно заболела воспалением щитовидной железы. Это заболевание и в наше время лечится с трудом, а в те времена операция, к которой ее приговорили врачи, была опасна для жизни. Прабабушка была на грани нервного истощения, опасалась за судьбу детей в случае ее смерти. Будучи близка к отчаянию, во сне она увидела лестницу, ведущую в подземную келлию.

Варвара Михайловна спустилась по ней, сосчитав ступеньки, и вошла в помещение, в центре которого у аналоя стоял старец в патриаршем облачении с большой черной бородой. “Не бойся операции, я исцелю тебя”, — сказал он. У прабабушки сразу стало легко на душе, и она спросила: “Кого же мне благодарить за мое исцеление?” “Благодари патриарха Ермогена”, — последовал ответ.

Варвара Михайловна проснулась с надеждой, и в тот же день вечером Павел Михайлович, придя с работы, сообщил ей, что у них на службе был только что приехавший из Лондона профессор, который согласился ей эту операцию сделать (ему ассистировал известный профессор Миротворцев). Все прошло благополучно, Варвара Михайловна быстро поправилась.

Через некоторое время в Московском Кремле открылись мощи св. священномученика патриарха Ермогена. Варвара Михайловна специально поехала туда и, придя к этому месту, рассказала о случае, бывшем с ней. Тогда ее проводили в келлию, где был заточен священномученик, и она абсолютно точно узнала ее, насчитав то же количество ступенек лестницы, что и во сне.

Так велико было заступничество русских святых за обычных людей. К сожалению, даже это явное чудо не смогло впоследствии отвратить их от одобрения революции и от ставшего почти повсеместным осуждения Церкви. Жизнь свою они закончили в нищете, лишившись всего состояния и даже самых средств к существованию, однако до последних минут не уставали благотворить и трудиться в воспитании детей — на их руках было четверо внуков и они растили их, вели свое хозяйство, помогали своим детям в их жизненных трудностях. Жили они в Одоеве в чудом уцелевшем доме (почти все купеческие дома были отобраны советской властью). Дом этот был построен отцом прадедушки, Михаилом Яковлевичем, который был директором Одоевского банка, где сейчас находится краеведческий музей. Дом до сих пор считается самым красивым домом Одоева благодаря эффектным деревянным резным украшениям; его часто снимают приезжие фотографы и рисуют ученики местной художественной школы.

Помилуй нас, Господи, молитвами святого священномученика патриарха Ермогена!

Молитвами святых отец наших, Господи Иисусе Христе Боже наш, помилуй нас. Аминь.

Ваша корзина

Поиск по сайту

Контакты

8(495) 925 7538 

8(800) 250 7538
(Бесплатный по РФ)

Москва, 2-я Хуторская ул., д. 40, стр. 5

Часы работы:

Пн. - Пт.: 9:00-18:00

Суббота: 9:00-16:00

Воскресенье: Выходной

Мы в соц. сетях
 - - - - - - - - - - - -
Церковные термины

СТРОИТЕЛЬСТВО ХРАМА В ГОЛЬЯНОВО
Храм сщмч Ермогена в Гольяново



     


Сервис обратного звонка RedConnect